Aluminium sloepen
Een van de bekendste materialen voor een sloep is aluminium. Een van de grootste kenmerken van aluminium is dat het een bijna onverwoestbaar materiaal is. Een boot van 5 mm dik aluminium is bijvoorbeeld zelfs zeewaardig!
Voordelen van aluminium
Nog een voordeel van een boot van aluminium is dat je boot in de winter niet uit het water hoeft. Aluminium is sterk genoeg om te kunnen overwinteren in het water. Dit scheelt een hoop transport- en stallingskosten. Door het sterke materiaal, kan de aluminium boot tegen een stootje!
Daarnaast is aluminium een duurzaam materiaal voor je sloep. Het is namelijk 100% recyclebaar. Waar andere boten al snel hun waarde verliezen, is dit bij boten van aluminium minder het geval. Dit komt doordat het materiaal zo goed als niet slijt. Aluminium is namelijk goed bestand tegen corrosie door de beschermende oxidelaag.
Een ander voordeel is dat aluminium wel drie keer zo licht is als staal. Het verplaatsen van je boot is daarom erg eenvoudig. Daarbij zorgt het lichte materiaal ervoor dat je boot optimale vaarprestaties haalt.
Nadelen van aluminium
Een nadeel van aluminium is dat niet iedereen het materiaal er mooi uit vindt zien. Tegenwoordig zijn boten van aluminium ook te krijgen in verschillende kleuren, maar het ziet er niet zo strak uit als een boot van bijvoorbeeld polyester.
Ook is aluminium onderhevig aan oxidatie. Het blijft natuurlijk een metaal, waardoor er in de loop van de tijd witroest kan ontstaan op de boot. Deze laag beschermt het materiaal, maar ziet er niet zo mooi uit.
Als laatste is een aluminium boot vaak relatief duur om aan te schaffen. Wel is aluminium erg goedkoop in het onderhoud. Je hebt er weinig omkijken naar als je de boot eenmaal gekocht hebt.
Stalen sloepen
Nog een veelgebruikt materiaal voor sloepen is staal. Staal kenmerkt zich doordat het een enorm stevig materiaal is. Vooral grotere boten zijn doorgaans gemaakt van staal.
Voordelen staal
Staal is een erg stevig materiaal. Hierdoor kan de boot tegen een stootje. Het zware materiaal zorgt ervoor dat er niet veel onderhoud aan de boot nodig is. Ook hoef je hem in de winter niet uit het water te halen. Een beetje ijs kan jouw stalen sloep wel aan!
Nog een voordeel is dat staal relatief eenvoudig te repareren is. Zeker als je van plan bent om op vakantie naar het buitenland te gaan met je boot, is het verstandig om eens naar een stalen boot te kijken. Als je een keer (grote) schade vaart, is het vrij eenvoudig om de boot te repareren.
Nadelen staal
Staal is een erg zwaar materiaal. Daardoor kan het knap lastig zijn om je boot uit het water te halen en te verplaatsen. Je hebt een sterke trailer en een grote auto nodig om de boot te kunnen slepen.
Doordat de boot zo zwaar is, zal hij moeilijker op gang komen dan een boot van bijvoorbeeld aluminium. De stalen sloep zal zeker de snelheden halen die je wilt, alleen duurt het wat langer voordat hij op topsnelheid is.
Polyester sloepen
Veel boten op de Nederlandse wateren zijn tegenwoordig gemaakt van polyester. Dit hightech materiaal is bezig met een snelle opmars!
Voordelen polyester
Boten van polyester zijn van oudsher gemaakt om zo soepel mogelijk door het water te varen. Daarom zijn deze boten zo gemaakt dat ze veel weerstand tegen het water hebben. Je vaartochten verlopen daarom verzekerd soepel!
Nog een groot voordeel van polyester is dat het bestand is tegen rot, meeldauw, osmose en schimmel. Ze zijn daarom uitermate geschikt als je van vissen in een wat kouder klimaat houdt; de boot wordt niet zo snel aangetast.
Het onderhoud van een polyester boot is niet moeilijk en hoeft niet vaak bijgehouden te worden. Eens per jaar is genoeg om lang plezier te hebben van je sloep!
Nadelen polyester
Wanneer je een wat kleinere boot van polyester aanschaft, kun je merken dat deze soms minder stabiel is doordat deze heel licht is. Ook verwaaien ze daarom wat sneller. Je schommelt er dus wat meer mee heen en weer dan met boten van een ander materiaal.
Daarnaast zijn boten van polyester veel kwetsbaarder dan boten van bijvoorbeeld staal en aluminium. Zodra je botst of een aanvaring hebt, zul je dit direct terugzien op je boot van polyester. De schade is echter wel goed te herstellen als dat nodig is.
Houten sloepen
De allereerste boten werden al gebouwd van hout. Een fijn materiaal waar je prima boten mee kunt bouwen. Vandaag de dag worden er nog steeds veel boten gebouwd van hout.
Voordelen hout
Een boot van hout ziet er prachtig uit. De fijne lijnen die met hout te maken zijn, zijn dat niet met een ander materiaal. Vaak zie je op houten boten veel details en afwerking.
Hout is een heel sterk materiaal. Daarom is het een uitermate geschikt materiaal om een boot van te bouwen. Doordat het hout zo stevig is, ervaar je veel comfort tijdens het varen.
Nadelen hout
Een nadeel aan het hebben van een houten sloep is dat deze aardig wat onderhoud nodig hebt. Zo moet de boot minimaal twee keer per jaar volledig in de lak gezet worden. Ook moet je eraan denken om ander klein onderhoud uit te voeren. Denk aan het herstellen van kleine lekkages. Hiervoor moet je de boot dus meerdere keren per jaar voor uit het water halen.
Nog een nadeel is dat de boot in de winter beter naar een stalling gebracht kan worden. Hout en vrieskou gaat niet zo goed samen, waardoor de kans bestaat dat je boot (onherstelbaar) beschadigt als je hem in de winter in het water laat liggen.
Welk materiaal moet je kiezen?
Welk materiaal je kiest voor je boot, hangt vooral af van je eigen smaak en je budget. Aan elk materiaal hangt een eigen prijskaartje. Bedenk ook goed van tevoren of je er zin in hebt om de boot veel en vaak de onderhouden of dat je liever veel op het water bent. Ook is het belangrijk om na te gaan of je een mogelijkheid hebt om je boot in de winter in een stalling te plaatsen. Kom je er niet uit en heb je hulp nodig bij het kiezen van het materiaal? Neem vooral contact op met onze dealers voor een passend advies.